Gå til innhold

Transfett


josefine

Anbefalte innlegg

Er det noen som vet om vegetabilsk fett er det samme som trans fett ? Vet at herdet fett er det samme. Prøver å unngå matvarer med dette fettet' date=' men bruker mye Toro produkter og ser at de har vegetabilsk fett i produktene.[/quote']

 

Det er ikke det samme, vegetabilsk fett er det som kommer fra planteriket, altså f.eks. olivenolje - men osgå kokosfett, som ikke er bra. Animalsk fett er f.eks. smør og tran. Vet ikke så mye om transfettsyrer, men som du sier, herdet fett inneholder dem.

Så vidt jeg vet, er det en tommelfingerregel at hardt fett (kokosfett, fett på får og storfe etc) er mindre bra enn mykt/flytende. Men forholdet mellom de ulike fettsyrene er jo forskjellig også i oljene. Men dette kan du helt sikkert finne noe om på nett. For spørsmål/svar til ernæringsfysiologen her har du vel sjekket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Transfett er fettsyrer som er hydrogenert for å unngå at fettet harskner ved lagring. Brukes i fastfood, kjeks, mange slags bakverk og mye annen mat som skal kunne lagres - mange land har innført krav om at en skal merke produkter som inneholder transfett, Norge gjør det ikke. Norge har generelt dårlig merking av mat - selv et land som USA har mye strengere krav til merking - der må alle ingridienser i maten føres opp etter mengden og fett og transfett må føres på og likeså mengden karbohydrater og hvor mye som er fiber og hvor mye som er sukker.

 

Transfett er faktisk værre enn smør når det gjelder åreforkalkning og hjerte-/kar-sykdommer. Opprinnelig ble de laget for å lage fettstoffer som hadde lang lagringstid uten å ha negative effekter på hjertet og kar - men dessverre har det vist seg i ettertid at de er verre enn værst.

 

En annen ting med halvfabrikata og andre vakumpakkete varer er at det tilsettes store mengder salt for å øke holdbarheten - ei heller sunt. Vanskelig å vite hvor mye når varene ikke merkes.

 

Å lage maten fra bunnen av er det beste :D.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det forresten sånn at plantemargarin, som jo i utgangspunktet er sunt fett, egentlig ikke er sunt, siden det jo er hardt? Er det blitt herdet? Er for eksempel det olivenoljemargarinet egentlig litt lureri?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...