Gå til innhold

Uten melk og gluten


Gjest snigla
 Share

Anbefalte innlegg

Gjest snigla

Jeg er i en startfase der jeg holder på å kutte ut melk og gluten .

 

Har en del spørsmål og håper noen der ute kan hjelpe meg litt på denne veien ! Blir kjempe takk nemlig !

 

Hva spiser dere til det ulike måltidene ?

 

Hvis dere lager hjemmelaget frokostblanding , hva har dere i ?

 

Hvilke pålegg kan dere spise ?

 

Er makrell i tomat ok ?

 

spekeskinke ?

 

Hvis dere skal kose dere litt ekstra , finnes det vanlig sjokolade - chips og is uten melk og gluten i butikken ?

 

hva med saft is ( solo til dømes ) ?

 

Hva med cola og urge til dømes ?

 

noen hel eller halvfabrikat desserter i butikken uten gluten og melk ?

 

Hvilke mel bruker dere ?

 

Knekkebrød og brød ?

 

ost ?

 

alle nøtter ?

 

hva med rosiner og svisker ?

 

er dette ja - mat :

alle ris , mais , alle soya produkter , poteter , linfrø , solsikkefrø , sesamfrø , bakepulver , bønner , sukker , kakao , alle krydder , lakrisrot ( te ) , linser , lønnesirup , potetmel , puffet ris , vaniljesukker , erter

 

noe annet som er ja - mat ...

 

gjær ?

 

sukkerkulør ?

 

karbonadedeig ? strimlet edel gris ? bacon ? kotelett ? reker ? krabber ?

 

Hva bruker dere soyamelk , havremelk og rismelk til ?

 

Vil dere anbefale soya yoghurt , soya rømme , soya fløten , soya ost ?

 

er tofu melkefri ?

 

leste at mange bruker potetmos i steden for ost til gratenger ...

eventuelt hvilke potetmos ...

 

den geisha risgrøt er ok ? hvilke melk vil dere anbefale ?

 

har noen prøvet toro sine melblandinger , er det å anbefales ?

 

finnes det hel eller halvfabrikater i butikken som kan anbefales ?

( fint viss en pluselig trenger en nødløsning uten gluten og melk )

 

taco shell finnes det noen uten gluten og melk ?

 

hva med lomper eller potetkaker ?

 

finnes det sennep ?

 

tomatpure ?

 

hvilke soyasaus finnes uten gluten , melk og alkohol ?

 

dere som lager hjemmelaget sauser , hvordan lager dere brun og hvit saus ? peppersaus ? bearnaisesaus ?

 

alternativ til buljong ?

 

hvordan lager dere fiskekaker , fiskeboller , fiskepudding ?

 

hva bruker dere til strø på fiskepinner ?

 

hva bruker dere når dere lager seifilet hjemmelaget ?

 

har noen laget komler ?

 

hvordan lager dere supper , til dømes fiskesuppe eller blomkålsuppe ?

 

hvilke dressinger ?

 

hva er dine 5 beste middager som er gluten og melkefrie ?

 

( jeg har selv satt meg helt fast i :

* kylling eller laks med

linsestuing , bønnestuing eller kikertstuing

* lapskaus

* indisk kylling

* laks og grønnsaker )

 

Takker masse for alle svar ! ! !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...
  • 4 months later...
Gjest Ikke-bare-bare

Reint kjøtt og fisk er greit - alle blandingsprodukter må du sjekke.

Potetmos f eks inneholder ofte mel.

Til panering av fisk kan du bruke hirseflak

Butikkene har etter hvert fått godt utvalg av laktosefrie melkeprodukter - melk, matfløte, lettrømme, yoghurt f eks.

Mel - du kan bruke Jyttemel, og på Coop har de speltmel hvis du kan bruke det (noen tåler det, så sant det ikke er snakk om allergi).

Saus - du kan lage saus med Maizena i stedet for mel - rør det ut i vann og kok opp (så tenger du ikke bruke smør heller hvis du ikke vil ;-)

 

Ut i fra spørsmålene dine ser det ut som om du ikke har fått satt deg ordentlig inn i dette - det bør du absolutt gjøre.

Få deg en time hos en ernæringsfysiolog - ellers risikerer du å ende opp med feilernæring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan heldigvis spise all slags mat! Min mann, derimot, har blitt mye bedre i magen etter at han kutte glutenholdig mat ned til et minimum.

 

Wasa glutenfrie knekkebrød har reddet han mange ganger. De er faktisk veldig gode. Av det magre alternativet er vel alle typer riskaker glutenfrie.

 

Han baker ofte brød av Semper glutenfrie mixer (finnes mange varianter). Godt og billigere i Sverige hvis du skal ditt. Jeg pleier å lage brødrasp eller krutonger av restene. Det brødraspet tror jeg blir digg på fiskepinner. Har hatt det på fiskegrateng og det var supert!

 

Har funnet en veldig god glutenfri pizzabunn på Rema (der har de den nevnte brødmixen også). Husker ikke hva den heter, men den er frossen.

 

Hvis du ikke er allergisk kan du teste ut spelt. Da har du mange flere muligheter. Glutenfri pasta er ikke godt, mens speltpasta er supert. Tåler du spelt tåler du også emmer og det lager du verdens beste vafler av!

 

Har dessverre ikke tid til å svare på alle spørsmålene dine, men dette var noen tips.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Logg inn for å kommentere

Du vil kunne skrive en kommentar etter at du logger inn



Logg inn nå
 Share

×
×
  • Opprett ny...