Gå til innhold

Når mat er den største gleden... Hvordan snu?


Luringen
 Share

Anbefalte innlegg

Hvordan få til denne livsstilsendringer jeg ønsker meg? Jeg synes ikke jeg har tenkt annet enn mat og vekt så langt tilbake som jeg kan huske. I gode perioder med kontroll, og altfor mange og lange perioder helt uten. Til nå har jeg klart å holde overvekten på maks 10-15 kilo på det meste, men i familien min er mange store, og det blir helt sikkert min framtid om jeg ikke endrer meg er jeg redd.

Mat er viktig for meg. Ikke bare sånn sykelig overspisende viktig. Men jeg virkelig koser meg med mat. Liker å lage mat. Spise den. Sammen med godt drikke. Og det finnes så mye å prøve, så mye å smake. Noen ganger er også livet tungt og vanskelig. Og da er ofte maten den eneste gleden jeg opplever å ha. Jeg vet det ikke er sånn, jeg har både mann og barn, foreldre, venner og dyr i livet mitt. Frisk er jeg også, og har hver dag en jobb å gå til som jeg trives i. 

Nå har jeg kommet til et punkt der jeg ikke orker mer... ikke mer vektklubb, lavkarbo, overtrening, nulltrening eller overspising. Men jeg tror ikke på noe annet heller. Hvorfor skulle jeg plutselig klare det? Håpløsheten kommer snikende, framtiden er skremmende. 

Jeg jobber mye med psyken nå. På totusentallet slutta jeg å røyke. Røyken var også en stor glede for meg. Men som langsomt ville ta livet mitt. Jeg klarte slutte med den allikevel. Det styrker meg litt. Men da hadde jeg maten. I grunn fikk den en større plass da, når jeg tenker meg om...

Denne gangen er en ting annerledes. Jeg ønsker ikke en hurtig nedgang. Jeg har lagt kalorier p å i stedet. Slik at jeg i større grad kan øve meg i å spise normalt, men fortsatt ligge litt under og sakte tape vekt. For hva er egentlig normalt når du har vekslet mellom lavkalori, lavkarbo, pulver, overspising og faste i hele ditt liv?

Nettop fordi jeg tenker litt annerledes tør jeg også øyne et lite håp om at jeg denne gangen faktisk skal kunne få et normalt forhold til mat. Men jeg kunne virkelig trenge litt hjelp av dere som kjenner dere igjen. Hvordan har dere fylt tomrommet maten har hatt? Har dere klart å få et mer avslappet forhold til det å spise?

I dag kastet mannen de to siste pizzastykkene fra helgen. Jeg trenger det akkurat nå. Til tross for at jeg går på kurs og logger alt. Men håpet mitt er at jeg en vakker dag skal spise meg passe mett. Og at jeg ikke ofrer restene en tanke før jeg trenger nytt påfyll av mat.

Når jeg tenker meg om kan den friheten virke som en glede... søndagsklem fra meg🍁

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Kjære Luringen,

Jeg synes det du skriver vitner om at du har god selvinnsikt og et tydelig ønske om hva du vil oppnå. Det er jo et første og veldig viktig skritt i retning av å lykkes med en endring. Kanskje du ikke skal ha så mye fokus på vektnedgangen nå i starten, men mest ha fokus på hvordan du forholder deg til mat, hvordan du tenker rundt dine matvalg og hvordan du klarer å nyte maten ute å få dårlig samvittighet?

Uansett så tenker jeg at forslaget om kasinospill er helt på viddene, og det føler jeg meg trygg på at du er enig i. Når sånne innlegg dukker opp, er det alltid en vurdering om de  skal slettes eller ikke. Så jeg vurderte det dit hen at jeg heller svarer deg :-)

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper du gjennom Roede-kurset du følger, klarer å gå litt dypere inn i endringene og at du finner frem til en matglede uten dårlig samvittighet.

Beste hilsen Kari

- ernæringsfysiolog og fagsjef i Roede

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Logg inn for å kommentere

Du vil kunne skrive en kommentar etter at du logger innLogg inn nå
 Share

×
×
  • Opprett ny...